Az esküvő fotózáson kívüli fotós munkáimat itt tekintheti meg : főoldal, menü: www.fenykepes.hu Telefon: 30-4088109 e-mail:maklaryz11@t-online.hu

Kedves Ifjú Pár!

Az esküvőtök pillanatait, hangulatát, eseményeit professzionális minőségben örökítem meg. Nálam a professzionális szó valóban az eredmény centrikus profi fotózást jelenti. Tehát van előírt fotós képzettségem, törvényes vállalkozásom, magas színvonalú felszerelésem, sok éves tapasztalatom, türelmem és szorgalmam a képek gondos feldolgozására. Leggyakrabban Budapesten és környékén fotózom, de szívesen utazom távolabbra is. A szokásos árajánlatom esküvő fotózásra Budapesten és környékén:

A teljes esküvő fotózás ára 100.000 Ft. Ezenkívül javaslom egy nagyméretű, reprezentatív fotóalbum megrendelését is, melynek ára +26.000 forint.

A fotóalbum 77 oldalas, így 77db óriási, álló vagy fekvő 18x24 cm méretű fotót vagy esetleg egyoldalon 2-3 kisebb képet tartalmazhat. Ezért az összegért az esküvő napján e készülődéstől a menyecsketáncig rendelkezésetekre állok. Az ár mindent tartalmaz, nincsenek csomagok, álkedvezmények, vagy egyéb trükkök. További részletek az árképzéshez . Ebben az évben sem emeltem az áraimat, csupán elgondolkodtam azon, hogy a digitális képanyag adatbiztonságát a számítástechnikában a jelenleg elérhető eszközökkel lehetetlen hosszú évekre garantálni. Hiába minden figyelmeztetés a biztonságos adattároláshoz, sokan csak akkor döbbennek meg, amikor a féltett képanyaguk a számítógéppel együtt tönkremegy. Nem szeretném, ha egyszer az én megrendelőimnek is szembesülniük kellene azzal, hogy a teljes esküvői képanyaguk elveszett. Ezért nagyon ajánlom az általam kínált exkluzív minőségű komplett fotóalbum elkészíttetését is. A számítógép egyszer összeomolhat, de a papírképek akkor is megmaradnak. A fotóalbum mellett az esküvő képeit természetesen digitális formában is átadom. Az esküvő során általában 800-1800 felvételt készítek, ebből minden Néktek tetsző képet megkaphattok.

A kiválasztott képeket egyedileg korrigálom, retusálom és természetesen nagy felbontásban DVD lemezen átadom. Egyéni kívánságaitokat is szívesen teljesítem, akár az esküvő helyszínén is is tudok műtermi világítást biztosítani.

További részletek: Miért érdemes engem választani? ....... Esküvő fotózás árak ....... Mit tehet a menyasszony a jobb fotókért ........Hogyan válasszunk esküvői fotóst? ......Valami különlegeset szeretnétek?

esküvo meghívó fotózásMátyás Templom esküvoesküvő fotózásesküvő fotó fotózásEsküvo fotózásesküvő fotóesküvői fotóesküvo fotó

Tehát az esküvő fotózás ára Budapesten és környékén 125.000Ft.

A 100.000 Ft-os ár tartalmazza a max 400 db kiválasztott képig digitális képfeldolgozás, retus árát, a DVD lemezeken átadott anyagot, a Budapest környéki kiszállást, a több helyszínen történő fotózást, vagyis mindent....

Alapelvem, hogy a fotózás ne kerüljön többe, mint amire előzetesen számítottatok. Nem kínálok esküvői csomagokat, amelyeknek a végén az esküvő fotózás mégis többe kerül mint gondoltátok. Aki a fenti áraimat elfogadja, annak az esküvő napján rendelkezésére állok, és igyekszem minden fotózási kívánságát teljesíteni. Felárat csak néhány esetben kérek amikor ez elkerülhetetlen: Amikor a helyszín Budapesttől 100km-nél távolabb van, az oda-vissza 200km feletti részre 80Ft/km. Külön kérésre a metál felületű fotópapír rendelése feláras. Amennyiben a képek kiválasztásánál úgy gondoljátok hogy további papírképeket is szeretnétek, ez esetben 140Ft/db áron vállalom a 12x18cm méretű képek nagyítását. Kérhettek második esküvő fotóst is elsősorban a templomi szertartás fotózásához, vagy akkor is ha az esküvő egyidejűleg több helyszínen is zajlik.

esküvő fotóesküvő fotó

Az általam átadott DVD lemez nagyfelbontású képeket tartalmaz, így később, tőlem függetlenül is bárhol jó minőségű képeket rendelhettek. Az általam készített nagyítások Kodak professional papírra általában matt-selyemfényű kivitelben, vagy külön kérésre fényes vagy metál papírfelülettel készülnek.

Ritkán sikerül az esküvői fotóba egy kis tréfát bevinni. Külön köszönöm a párnak hogy megengedték ezen kép bemutatását:

Az esküvőn általában éles felvételeket várnak tőlem, de alkalmanként az életlenség is adhat varázslatos hangulatot egy képnek. Ha a körülmények megengedik, műtermi jellegű képeket is tudok készíteni.

esküvő fotó

 

esküvő fotózásesküvő fotóesküvo

A színes felvételekről fekete fehér esküvői képek is rendelhetőek:

...eredeti . . . . . . . fekete-fehér . . . . . .ferric . . . . . . . . . .gold . . . . . . . . selenium . . . . . sepia terra . . . . sepia gold . . . . . . sepia

 

esküvő fotó

Mit tehet a menyasszony a jobb esküvői fotókért?

Sokat. Legfontosabb, hogy a menyasszony legyen boldog, vidám és felszabadult az esküvő napján. Az arc a lélek tükre, ezért lényeges hogy a pár gondtalanul tudjon mosolyogni. Ezért jó ha van vőfély, vagy más személy, aki magára veszi a gondokat, irányítja az eseményeket. Fontos hogy a pár jó hangulatát semmi ne törje meg, nem szabad szívre venni ha valami nem a legszerencsésebben alakul. Nagyon javaslom az esküvő előtti tánctanulást, mert ez segít abban hogy az esküvő napján jobban, felszabadultabban érezzétek magatokat, magabiztosak legyetek. A harmonikus mozgás a fotókon is megmutatkozik. Nagyon megnöveli a fotózási lehetőségeket, ha mód van arra, hogy az esküvőt megelőzően, vagy az esküvőt követően egy második fotózási napot iktassunk be. Ha ez a kötetlen fotózás nem az esküvő napján történik, akkor több időt lehet a fényképezésre szánni, és sokkal nyugodtabban lehet dolgozni. Ez mindenképpen többletköltségekkel jár, de a pár felszabadultabban viselkedhet, nem kell az esküvői időpontokhoz alkalmazkodni, és már az esküvői ruhára sem kell annyira vigyázni. Természetesen az esküvő előtt is lehet jegyes fotózást (e-session fotózást) tartani. Ennek is megvan a sajátos hangulata, ilyenkor lazán, vidámabban lehet fotózni, jut idő olyan beállításokra is, amelyekre az esküvő napján már nem lehetne időt szakítani. A jegyes fotózás alkalmas arra is, hogy megismerjük a fotósunkat, és az esküvő napján már gyakorlott fotómodellként tudjunk viselkedni.

Néha a szerencse is segítheti az esküvő fotóst, itt például a kertészek éppen öntözték a növényeket és vízfüggönyt varázsoltak a fotós és a fiatalok közé:

esküvő fotó, esküvői fotó

Az esküvő szervezők általában rutinosan szervezik meg az esküvői eseményeket, de ha magunk rendezzük az eseményt, akkor érdemes a fotózással kapcsolatban is érdemes néhány dologra figyelni. A kreatív fotózásra idő kell, általában 1.5-2 óra. A leggyakoribb gond az hogy az esküvő előtti események során (kozmetikus, fodrász, virágkötő) valami csúszás adódik. A templomi, vagy az önkormányzati esküvő időpontja pedig rögzített, így a késést pedig a fotósnak kell behoznia. A fotós persze ezt meg is teszi, igyekszik a legjobbat nyújtani, de nem biztos hogy rövidebb idő alatt is sikerül a kívánt és szokásos minőséget nyújtani. Ez főképpen abban nyilvánulhat meg, hogy kevesebb fotó készül, lemarad valaki vagy valami a fotókról. Ügyeljünk tehát arra, hogy minden a tervezett időpontban történjen és a fotózásra lehetőleg maradjon két óra. A fotózást nem célszerű tűző nap esetén a déli órákra időzíteni. Ha mégis a déli órák maradnak a fotózásra akkor olyan helyszínt kell választani, ahol a fotós árnyékos helyet talál a modelleknek. Az esküvő előtti napokban át kell gondolni, hogy várható-e esős időjárás, és ha igen akkor esőhelyszínt is kell keresni. Érdemes végiggondolni, hogy a közvetlen rokonok, barátok fotózására mikor kerülhet sor. A templomi és önkormányzati esküvő fotózása általában probléma mentes. Ha valamelyik helyszín esetleg nagyon szűk, érdemes erre előre figyelmeztetni a fotóst. A szertartások alatt ne kapkodjunk, még akkor sem ha az anyakönyv vezető nem hagyott kellő időt az esküvők között és emiatt netán időzavarba kerül. Ne siessünk, ez a mi napunk, szépen, lassan vonuljunk be, alkalmanként pillantsunk a fotósunkra is. A szülők köszöntését a először a menyasszony kezdje, és a vőlegény csak ennek befejeztével köszöntse szüleit. Megható pillanatok ezek az életünkben, érdemes pár másodpercre a szülőkkel együtt is a fotós felé fordulni. Valamelyik szertartás után szokás egy totál csoportképet készíteni valamennyi meghívott vendéggel. A vendégeket is tájékoztassuk előre , hogy a templomi szertartás után közös fotózás következik. Az ilyen nagy létszámú csoportképhez célszerű már előzetesen valami lépcsőzetes helyszínt keresni, mert ekkor könnyebb mindenkinek az arcát láthatóvá tenni. A párnak érdemes kisebb csoportokat is alkotnia szülőkkel, testvérekkel, barátokkal. Az esküvői vacsora helyszínéről is érdemes néhány szót ejteni. Ha lehet választani, a helyiség ne legyen durva, erőteljes színű, mint például kék, vagy narancssárga, mert ilyenkor nehéz a fotózáshoz optimálisan színhelyesre világítani. Lehetőleg olyan helyszínt válasszunk, ahol a a vendégek és a fotós is viszonylag szabadon tudnak mozogni. Nem baj, ha a fotós valami kevésbé frekventált helyen ül, de a fotóst ne ültessük az épület másik szintjére, mert akkor nem tudja minden pillanatban követni az eseményeket.

esküvő fotó

Miért érdemes engem választani?

 

A fotóalbumba óriás méretű 18x24 cm méretű képeket adok, amelyen a csoportképek is jól mutatnak.

Természetes, hogy tartalék felszereléssel megyek az esküvőre, végül is a legprofibb fényképezőgép is elromlik egyszer.

Minden egyes kiválasztott képet retusálok. Tehát nem adom át az esküvőn készült ezernél is több nyers felvételt, hogy az ifjú pár csináljon vele, amit tud...

A retusáláskor beállítom a képkivágást, a színeket, tónusokat, ha kell, eltüntetem a bőrhibákat.

Az esküvő utómunkálatain is legalább 25 órát dolgozom, ezért az általam kínált szolgáltatás valójában rendkívül olcsó.

Nem kérek felárat DVD-re írásért, sőt adok biztonsági másolatokat is. A DVD természetesen nagyfelbontású képeket tartalmaz, amelyről bárhol jó képeket lehet rendelni.

A lemezen internetre optimalizált változat is van, így az esküvői fotókat azonnal el lehet küldeni rokonoknak, barátoknak.

Az 100.000 Ft-os ár tartalmazza a a képfeldolgozás árát (max 400 darabig) , a DVD lemezeken átadott anyagot, a Budapest környéki kiszállást, a több helyszínen történő fotózást, vagyis mindent....

 

esküvő fotóesküvő fotó

Hogyan válasszunk esküvői fotóst?

Most megpróbálom magam beleképzelni az ifjú pár helyébe. Gondban vannak, fotóst keresnek. Szeretnének megfelelő minőséget kapni elfogadható áron. De mit is látnak valójában? Az interneten ezerszámra van esküvő fotózási ajánlat. Minden fotós zseniális mester, sőt művész is, és jobb mindenkinél. Él hal a szakmájáért, és árban is a legkedvezőbb. Most akkor kit válasszunk? Nem árt alaposan körbejárni a dolgot. A pár a fotósok árait könnyen össze tudja hasonlítani, de hogy az esküvő képei milyen minőségűek lesznek valójában, arról nehéz előre megbizonyosodniuk. Számomra bosszantó, hogy a ha azt látom hogy valaki az általam kínáltnál lényegesen gyengébb esküvői képanyagot is sokkal magasabb áron tudja eladni. Ezt a jelenséget csak úgy lehet kiküszöbölni, ha a párok a fotós kiválasztásánál nagyon figyelmesen járnak el. Ma már mindenféle marketinges trükkel találkozhatunk. Nem árt sasszemmel figyelni a látszólagos akciókra, a félrevezető kedvezményekre, kuponokra, ajándékokra, esküvő fotós ,,szövetségek" marketingjére, esküvő közvetítő cégek tevékenységére. A felfokozott marketing költségek, mint például az esküvő kiállításokon való részvétel, vagy az internetes keresőoldalak első találati helyezéseinek költségei mindenképpen megjelennek a fotózás árában is. Az esküvő fotósok piaci árversenye korántsem azonos minőségű képek átadására vonatkozik. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy a személyes találkozás alkalmával meg kell nézni az esküvőn készült papírképeket. Lehetőleg nem csak néhány szerencsésen eltalált fotót hanem egy esküvő teljes képanyagát.

Először is nézzük meg a kiszemelt fotós képeit. Ne dőljünk be a szép szavaknak, mint ,,kreatív" ,,art" ,,fine art" (legtöbben azt sem tudják mit takar ez a fogalom!) ,,művész" stb. Ezek nem valódi minősítő jelzők, csupán az esküvő fotós értékelte így saját magát. Abban se bízzunk, hogy az internetes keresők a valóban legjobbakat sorolják az első oldalakra. Ma már ez számítástechnikai tudás és/vagy pénz kérdése. Az is gyakori, hogy az esküvő fotós által kínált ár távolról sem tükrözi a szolgáltatás minőségét. A módosabb megrendelőknek is érdemes figyelniük, mert korántsem biztos hogy a magas árakhoz magas minőség is tartozik. Szóval alaposan nézzük meg a képeket és ez legyen a választásunk alapja. Mire is érdemes figyelni? Legfontosabb a képek hangulata, az az arcok kisugárzása, az elkapott pillanatok. De ugyanilyen fontos a technikai kivitelezés, a fények szépsége, az élesség és a világítás szinvonala is. Figyeljük meg hogy a fotós képei kellő méretben megtekinthetőek-e, vagy a fotós a honlapján csak apró bélyegképek halmazát mutatja? Egyes esküvői fotósok a internetes dia show gyors képváltásaival és a képáttűnésekkel palástolják a technikai és egyéb hibáikat. Figyelmesen nézzük meg a fotókat, milyen a kompozíció, vannak-e finom tónusok a menyasszony fehér ruháján, vagy fehér menyasszonyi ruha helyén csak egy üres fehér foltot látunk? Nézzük meg a legnehezebb körülmények között készült fotókat, például a gyertyafény keringő képeit. A templomi képek háttere is legyen hangulatos, meleg fényekben gazdag, ne pedig részlettelen, fekete. Élesség, finom tónusok, jól elkapott pillanatok, mind az igényes munkát tükrözik. Ha a kiszemelt esküvő fotós anyaga alapvetően tetszik nekünk, akkor még az esküvő előtt érdemes pontosítani, mi az amit másképpen szeretnénk.

Van-e a fotósnak megfelelő végzettsége? Az igazsághoz tartozik, hogy sok lelkes amatőr magas színvonalra jutott a fotózás terén. Ha azonban amatőrrel, vagy ,,művésszel" állapodunk meg, legyünk óvatosabbak. Egy képzett fotós valószínűleg akkor is jobban helyt tud állni, ha nehezebb körülmények között kell fotózni, vagy ha valami meglepetés adódik. Egy hivatásos profi fotós gyakorlottabban korrigálja a színeket, van rutinja, ideje és eszköze az utómunkák elvégzésére. Itt azt érdemes megjegyeznem, hogy a képek korrigálása több napos munka, ez aligha várható el olyan fotóstól, aki az esküvőfotózást csak mellékfoglalkozásként végzi. Az esküvői képek utólagos színbeállítása, korrekciója, retusálása szinte külön szakma, amelynek magas szintű művelésérhez kell a mindennapos fotográfiai gyakorlat.

Megfelelő-e a felszerelése? Sok esküvő fotós azért tud nagyon olcsó árat mondani, mert olcsó és alkalmatlan felszereléssel dolgozik. Az esküvői munkához a tartalék felszerelés is feltétlenül hozzátartozik. A felszerelés gyengesége abban mutatkozik meg, hogy bizonyos feladatokat az esküvő fotós nem tud megoldani, például nem tud totálképet készíteni a templomi szertartásról, esetleg nem kellően gyorsan reagál az eseményekre, vagy netán a kritikus pillanatokban marad áramforrás nélkül. Azt is sokszor tapasztalom, hogy egyes esküvő fotósok vakuzás nélkül dolgoznak. Ez bizonyos esetekben helyes, más esetekben viszont a hozzáértő vakuzás nem nélkülözhető. Tehát az esküvő fotósnak egyaránt kell vakukat és nagy fényerejű objektívekket birtokolnia. A professzionális gépeket a gyártok nagyon drágán adják, ezeknek a megbízhatósága, élettartama és a képminősége is magasabb. Az ügyfelek általában elhanyagolhatónak tekintik a fotósfelszerelés költségét, de a fotósnak előbb utóbb fel kell újítani az eszközparkját:

esküvo fotózás

Ez a fényképezőgép például egy konyhatűz áldozata lett.

A fotós valóban jó anyagokat használ-e? Itt már nem a filmre kell gondolni, mint régen, hanem arra hogy milyenek a papírképek. A nyomtatógyártók nagyon nyomulnak a reklámjaikkal, egyes fotósokat is megtévesztenek, míg mások időtakarékosság miatt nem mennek fotólaborba. Azt azonban biztosan lehet állítani, hogy a fotópapírok szebbek. Az igazi fotó nem nyomat, hanem valódi fénykép, amely kémiai előhívással készül. Ha pedig papírképről van szó, az is lényeges, hogy a fotólabor Kodak vagy Fuji professional jelzésű anyagot használjon, ne pedig olyat amit éppen a legolcsóbban, akciósan lehetett beszerezni. Kérdezzünk rá, hogy matt papírt is választhatunk-e, mivel a tömeglaborok sokszor csak egyfajta felületet kínálnak.

Mi a garancia a fotográfus jó munkájára? Nézzük meg a kiszemelt fotós munkáját. Ne fogadjuk el, hogy mutat néhány jól sikerült képet. Nézzük meg egy komplett esküvő anyagát. Biztosan senki sem szeretné hogy az esküvőjén csak néhány jó kép készüljön. A fotós kiválasztásánál legyünk nagyon körültekintőek. Ne válasszunk olyan fotóst aki JPG formátumban fényképez, mert az ilyen képek minőségi utófeldolgozása lehetetlen. Néha döbbenten hallom, hogy egyes fotósok milyen módszerekkel dolgoznak. Van aki csak kikapja a memóriakártyát a fényképezőgépből és annyit mond a fotólaborosnak: ,,A jókat kérem". Más esetben pedig azt olvashattuk, hogy a fotós internetes fórumon keres másik fotóst abból a célból, hogy a saját honlapjára kerülő önarcképet kiretusálja.

Nagyon fontos kérdés hogy az ár tartalmazza-e a kellő méretű digitális anyag átadását, vagy később a megrendelő borsos áron képet már csak a fotóstól rendelhet!? Mekkora digitális méretű anyagot kapunk? Figyeljünk arra, hogy a képfájlok ne legyenek nagyon kicsire tömörítve. Egy esküvői anyagnak ki kell tölteni a DVD lemez nagy részét, vagyis 3-4 Gbyte felett kell lennie. Ha a DVD lemezre egy kicsit oldalról rápillantuk, láthatjuk, hogy mennyire van teleírva. A digitális anyag átadásáról semmiképpen sem szabad lemondani, mert akár több évtized múlva is szükségünk lehet rá. Nem tartozik szorosan ide, de fontos megemlíteni, hogy a DVD lemezek nem örök életűek, kb. 4-5 évenkénti átmásolásuk kötelező. Így a fotók sok évtized múlva, amikor az esküvői képek már igazán felértékelődnek, akkor is megtekinthetőek maradnak. A számítástechnika és a monitoron történő képnézegetés manapság teljesen általános szokás, mégis nagyon javaslom, hogy a legjobb esküvői képeinket hagyományos fotópapíron is őrizzük meg. Már ma is sok család őrzi a hagyományait és gondosan keretezve falra teszi az ősök tisztelettel megőrzött fényképeit.

A fotós valóban személyesen jelenik-e meg az esküvőn?

Van-e tartalék fotóstársa baleset, vagy betegség esetére? Megkérdezhetjük, hogy kérhetünk-e egy második fotóst a templomi szertartás idejére?

Hogyan végzi el a fotós az utómunkálatokat? Ha a fotós már az esküvő alatt képes nyomatot átadni akkor nyílván csak automatikus korrekciót végez, nem kíván a fotókkal sokat bíbelődni. A képek válogatása, vágása, retusálása hatalmas, többnapos munka. Az is kérdés hogy a fotós által végzett előválogatás után az ifjú pár választhat-e a képek közül? Sok esküvőfotós eleve nem is készíti el a felvételeit a maximális információt tartalmazó nyers RAW formátumban, hanem már a helyszínen is csak tömörített JPG felvételeket készít. Ellenőrzésképpen a megbízás előtt megkérdezhetjük, hogy megkaphatjuk-e a nyers RAW képeket is? Erre valójában nincs a megrendelőnek szüksége, de ezzel tesztelhetjük, hogy a fotós szakszerűen dolgozik-e, vagy csak egy amatőr Jpg felvételeket készít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha a felvételezés csak JPG formátumban készül, akkor az utómunka során a képjavítás lehetősége már sokkal korlátozottabb, szinte nulla. Az utómunka pedig kiemelkedő fontosságú, mert a menyasszony fehér ruhája mellett álló sötét öltönyös vőlegény semekkora expozíciós tévedést nem enged meg. Márpedig az esküvő gyors forgatagában előfordulhat, hogy a világítást nem mindig sikerül az adott helyszínhez optimalizálni. Sokszor még a hibátlan felvételezés is kevés, az utómunka során kell összehozni a finom tónusokat. Nálam az esküvői képekhez legalább három nap lelkiismeretes utómunka tartozik.

Mekkora papírképet kínál a fotós? Sokszor tapasztalom, hogy a fényképész profinak és művésznek hírdeti magát, de mikor a fizetségért valamit nyújtani kell, akkor bizony spórol mindennel. Ez elsősorban a képméretnél mutatkozik meg. Az esküvő ünnepélyességéhez, és a csoportképeken az arcok felismerhetőségéhez legalább a 12x18 centiméteres fotók illenek, de én a fotóalbumba 18x 24 cm méretű képeket helyezek.

 

Az esküvő után pedig jöhet keresztelő:

A Szent István Bazilika pompás épülete engem midig megragad. Sok épületet fotóztam már, de a Bazilika egyszerűen csodálatos. Egy keresztelő néhány fotója a Bazilikából:

esküvő fotózáskeresztelo a Bazilikábankeresztelo fotó BazilikaBazilika kereszteloKeresztelo a Bazilikában

Fotóalbum, vagy fotókönyv?

Jó kérdés, manapság divatos a fotókönyv, de én javaslom a kérdés alaposabb megfontolását. A fotóalbum már több mint száz éve kialakult, bevált konstrukció. Egyedi jellege van, védi a fotókat, az oldalak közötti pausszerű védőpapír megakadályozza a képek összetapadását. A fotóalbum nagyon sokféle és reprezentatív kivitelben kapható, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Az albumhoz felhasznált archív minőségű alapanyagok és gyári ragasztók garantálják a hosszú élettartamot. Az albumba helyezett képek egyedileg meg vannak komponálva, önmagukban is megállják a helyüket. A rokonoknak is azonos minőségű képeket vagy albumot lehet átadni. Az esküvői fotókhoz mindezek miatt én inkább a hagyományos fotóalbumot választanám. Azt is érdemes megemlíteni, hogy azonos csúcsminőséget választva a fotóalbum ára körülbelül fele a fotókönyv árának.

A fotókönyv most éppen divatosabb, de az esküvői képeinket nem csak néhány évig őrizzük meg. A fotókönyv ráadásul indokolatlanul drága, és még nem eléggé kiforrott. Az újabban megjelent olcsóbb kivitelű, vékony lapos fotókönyvek pedig nem elég igényesek az esküvői képek megőrzéséhez. A fotókönyv tulajdonképpen azt az érzést lovagolja meg, hogy ,,könyv készült rólunk". Régen ez a nyomdatechnikai okok miatt kis példányszámban nem volt lehetséges, ezért megjelenésekor mindenki rácsodálkozott a privát fotókönyvre. A fotókönyv ennek ellenére nem olyan ünnepélyes mint a fotóalbum. A fotókönyv technikai problémákat is felvet. Például az oldalakat nem választja el védőpapír, így a lapozás valóban kényelmesebb, de szerencsétlen esetben az oldalak összetapadhatnak, a fényképek károsodhatnak. A fotókönyvnél a fotó átnyúlhat a fotókönyv gerincén, ami első ránézésre érdekesnek, trendinek tűnhet, de ha majd egyszer a könyv gerince a lapozgatásoktól netán megtörik, akkor bizony csúnya lesz. A fotókönyv képszerkesztés szempontjából érdekesebb, jó szerkesztéssel a gyengébb képeket is el lehet sütni. Én viszont mint fotós azt szeretem, ha a képeim önmagukban jók, és nem csak a képszerkesztés dobja fel az anyagot. Természetesen ha mégis inkább a fotókönyvet választjátok, akkor abból is az elérhető legjobb minőséget kínálom Néktek.

 

esküvő fotózás

És ha valami különlegeset szeretnétek?

A digitális anyagból fekete-fehér esküvő fotókat is szívesen készítek. A fekete-fehér felvételeket elsősorban a beállított, kreatív képekhez javaslom.

További tanácsok:

A professzionális esküvői képek készítésének titka nem csak az, hogy a fotós jól dolgozzon az esküvő napján. A mai digitális fotótechnika lehetővé teszi, hogy az esküvő eseményeiről akár ezernél is több felvétel készüljön. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy maradandó emlékként ilyen darabszámú képet kell megőrizni. Ahhoz hogy az esküvői fotóalbumba a legkiválóbb képek kerüljenek, feltétlenül szükség van a felvételek gondos válogatására, és a képek egyedi képkorrekciójára.A fotós által készített nagyszámú esküvői felvétel megtartása több okból sem célszerű. Még a legközelebbi családtagok sem képesek az unalom érzése nélkül végignézni a mintegy ezer képet. Az irdatlan darabszám mindenképpen alacsonyabb minőséggel párosul. Ennek több oka is van. Nyilvánvaló, ha a gyengébb képektől megválunk, a jobbak maradnak. Az egymást követő fotók gyakran hasonló jellegűek, hiszen ezekre a sorozatfotókra a fotósnak éppen azért van szüksége, hogy a legelőnyösebb arckifejezést ki tudja választani. Ha egymás után két jó, de hasonló kép következik, a néző önkéntelenül is azt mondja, ezt már láttam. A fényképezőgépből kikerülő kép nyers állapotú, amelyet a kétféle módon lehet feldolgozni. Az első módszer az, ha a fotós a feldolgozást automata programokra bízza, ez akár már a fényképezőgépben megtörténhet. Ez a módszer gyors, és nem fáradságos. A második módszer az amikor az esküvői fotós minden képpel egyenként foglalkozik. Könnyű kitalálni, melyik eljárás ad szebb eredményt. Az automata beállítások általában jó eredményt adnak, de szinte sohasem a legjobbat. Gondoljunk csak arra, hogy a szabadtéri fotózás , és a templomi esküvő körülményei, fényei mennyire eltérőek. Egy hangulatos kis méretű templom a fotós által jól kivilágítható, addig egy pompás nagyméretű templomnál az adott fényeket nagyobb arányban kell használni. Az egyedi utómunkálatok során mód van bőrhibák, anyajegyek, pattanások eltüntetésére, az esetleges ráncok lágyítására.

A képfeldolgozás során én minden kiválasztott képen beállítom a képkivágást, a színeket és ha szükséges akkor a bőrhibákat is retusálom. Az esküvő során általában több mint ezer felvétel készül, ennek az egyenkénti gondos feldolgozása szinte lehetetlen. Ezért is feltétlenül szükséges hogy az ifjú pár a nyers esküvői fotókból kiválassza, hogy mely képeket tart a legfontosabbnak. A gondosan válogatott és szépen kidolgozott kb. 80 képet egy reprezentatív albumba rendezve, a fotóalbumot évek múltával is öröm lesz levenni a könyvespolcról. A fotós munkám számottevő részét teszi ki az utómunka. A több ezer felvétel egyenkénti retusálása lehetetlen, de megértem hogy a pár a kevésbé fontos képeket is szeretné megtartani, ezért automata korrekcióval ingyen átadom a többi jó minőségű, de egyedi képfeldolgozásra nem kiválasztott felvételt is.

Bármely esküvőn történhetnek apróbb hibák, balesetek ezeket nem szabad szívre venni, mással is történt már ilyesmi. Csak hogy néhány zavaró példát említsek, előfordulhat hogy a virág nem olyan, mint amilyet megálmodtunk, vagy az utólsó pillanatban előjön az arcunkon egy pattanás. Megeshet hogy valamelyik rokon többet iszik a kelleténél, vagy hirtelen elromlik az időjárás. De ezernyi más meglepetés is történhet, például amikor a menyasszony az önkormányzati fogdalom után a templomi esküvő előtt nem tudja lehúzni az ujjáról a jegygyűrűt.

A digitális fotó nem szereti a zsíros arcbőrt, ekkor az arc könnyen becsillan, vagy beég. A fotós természetesen a világítással igyekszik ezt elkerülni, de a menyasszonynak is kerülnie kell a zsíros krémek használatát. A menyasszony általában fiatal és széparcú, nem kell a bőrét sminkeléssel teljesen átalakítani, átfesteni. A sminkeléssel visszafogottan kell bánni, ha van egy-két anyajegy vagy pattanás, nem kell az egész arcot átfesteni, inkább szólni kell a fotósnak hogy a hibákat retusálja ki. Ne engedjük, hogy a sminkes a mi arcunkon mutassa meg mindazt amire képes, elég ha kiemeli egyébbként is meglévő szépségünket. Dudás Barbara sminkes világbajnok persze kivétel:

A szertartások alatt a pár időnként a fotósra is vessen néhány pillantást, mert fontos hogy a fotókon az arcok is jók legyenek. Akiről általában sok csukott szemű fotó készül fokozottan figyeljen arra hogy a fontosabb események alatt ne ,,aludjon". Az esküvőn vannak események amelyek viszonylag rövid ideig tartanak, ilyen például a bevonulás a templomba. Ezekről a fotósnak nem szabad lemaradnia, de a párnak is vigyáznia kell arra hogy fotózható arcot mutasson. A polgári eskövőn is vannak pillanatok, pl. az első csók, amelyet nem szabad elkapkodni, adjunk legalább két exponálásra lehetőséget a fotósnak. Az aláírásoknál nem előnyös, ha valaki nagyon belehajol az anyakönyvbe, és a fotón csak a feje és az anyakönyv látszik. Lassan hajoljunk le az aláíráshoz, és közben (de azért nem kell kényszeredetten a fotósra tekinteni), de kissé nézzünk fel. Minden fotósnak vannak kialakult stílusa, szokása, munkamenete. Ha viszont valahol az interneten láttunk néhány képet, amely nekünk különösen tetszik, nyugodtan mondjuk meg a fotósunknak, és biztosan ő is készít hasonló hangulatú képet. A kreatív beállított fotózásra legyen egy segítőnk, akinél van biztosítótű, tű, cérna, törlőkendő, víz, papírzsebkendő, sebtapasz. Az esküvői torta megörökítése is a kötelező fotós feladatok közé tartozik. Az emeletes esküvői torta esetenként nagyon magas, és amikor a menyasszony elkezdi a tortavágást a kés a vőlegény arcmagasságába kerül így ,,mókás" felvételek készülhetnek, de inkább célszerű ezt elkerülni. Ha az esküvői torta pirotechnikai elemeket is tartalmaz, akkor gondoljunk arra is, hogy a tüzijáték nem tart sokáig. Beszéljük meg a pincérekkel, hogy a tüzijátékot csak akkor gyújtsák meg, ha a tortát már kihozták a vendégek elé.

gyertafén keringő fotó

 

Az esküvői fotó különleges varázslat, izgalom a menyasszony, vőlegény és a fotós számára. A fotós persze némileg előnyben van mert néki már volt néhány esküvője, míg a menyasszonynak ez az első és legfontosabb esküvő. Eme jeles napon mindenki a legjobb formáját mutatja, az ifjú pár, a vendégek és még a fotós is. Számomra az esküvő varázslat, vidám, érdekes, mozgalmas, esemény és csak azért nem mondom hogy önfeledt szórakozás, mert a fotós egy pillanatra sem feledkezhet meg arról hogy neki minden meglepetésre felkészülve profi minőségű fotókat kell készítenie.

esküvő fotóesküvő fotóesküvő fotóakt esküvő fotó