Kérem hogy oldalam megtekintését a főoldalon kezdje! Telefon: 30-4088109 e-mail: maklaryz11@t-online.hu

Képméret, pixelszám, fájlméret

A digitális adathalmaz gondtalan kezeléséhez szükség van arra, hogy a kép méretével kapcsolatos fogalmakat megértsük.

A digitális kép egyik legfőbb jellemzője a képet alkotó pixelek száma. Vegyünk például egy ma szokásos 12 millió pixeles gépet, akor a felvétel hosszabbik oldala 4256, a rövidebb oldala pedig 2832 képpontból áll. A vizszintes és a függőleges oldalakat alkotó pixelek számát összeszorozva megkapjuk a felvételt alkotó összes pixelek számát. Tehát 4256×2832=12.052.992 vagyis kereken 12 megapixel.

Minden egyes pixel a három színősszetevőből,kék, zöld és vörös alapszínből áll. Alapesetben legyen a színmélység színenként 8 bít. Ez azt jelenti, hogy egy-egy színösszetevő erősségét a kettes számrendszerben egy nyolc helyiértékű számmal írjuk le. A nyocbítes adat segítségével 0-255 közötti tónusérték, vagyis 256 tónus hozható létre. A számítástechnikában ezt a nyolc bítet egy byte-nak nevezik. Mindhárom színösszetevőhöz egy-egy byte adat tartozik. A nyolc bít segítségével leírt képpont tehát a képpont színenként 256 tónusból állhat. A színenkénti nyolcbítes színmélységet gyakran 3×8, azaz 24 bítesnek nevezik, de ez a megfogalmazás ugyanazt a fogalmat takarja. Hasonlóképpen van, aki a három színre vonatkozó színenkénti 255 tónust összeszorozza és azt állítja hogy ilymódon 256×256×256= vagyis 16 millió szín hozható létre, és azt állítja, hogy ez bőségesen elegendő. Ez már durva csúsztatás, mert az épen-alig megfelelő 8 bítes színmélységet jónak sugallja. A valóság azonban az, hogy bár a levilágítógépek a fotópapírra jelenleg valóban csak nyolcbítes adatot tudnak levilágítani, ez alig elegendő. Amikor a képfeldolgozó programokkal a javítható felvételi hibákat korigáljuk, gyakran tónusveszteség történik. Az is gyakori, hogy a téma világosságterjedelme nem fér bele a 8 bítes leképezésbe, de a 16 bítes felvételezés során rögzített tónusokat később a képfeldolgozás során konvertáljuk a fotópapír 8 bítes színtartományába. A felvétel és képfeldolgozás során tehát feltétlenül szükségünk van a nagyobb 12-16 bítes színmélységre.

Nézzük meg, hogy a 12 millió pixel a Tömöritetlen Tiff formátumban nyolcbítes színmélységgel mekkora memóriahelyet foglal el.

12.000.000×3 szín×8 bít =12 mega×3×byte = vagyis 36Mb

Ha a színmélység 12-16 bít, akkor színenként már nem egy, hanem két byte memóriahely szükséges, így a memóriaigény is megduplázódik. A számítástechnikában a memóriafiókok 8 bítes = byte csoportokban érhetők el, ezért a kilencedik bít már a következő memóriafiókba kerül, így a 12 és a 16 bít is két byte helyet foglal el. Tehát a tízenkétmegapixeles 12 vagy 16 bítes kép tárolásához 6×12 = 72 Mb tárhely szükséges.

A fényképezőgéppel rögzített Raw fájlok mivel pixelenként csak egy-egy színt tartalmaznak, harmad akkora helyen is elférnek. A valóságban még ennél is valamivel kisebbek, mivel a fényképezőgépgyártók valószínűleg veszteségmentes tőmörítést is alkalmaznak. A tömörített fájlokat arról ismerhetjük fel, hogy méretük a felvétel témája szerint változik. A Nikon a veszteségesen tömörített Raw fájl választási lehetőségét is felkínálja, ekkor alig észrevehető minőségromlás árán az adattárolási lehetőség kb.megduplázódik. A Raw fájlokat, bár sokkal kevesebb memóriahelyet igényelnek mégis mielőbb konvertáljuk át az általánosan használt Tiff formátumra. Miért is? Azért mert a RAW file minden egyes fényképezőgépnél más és más, nem látok semmi garanciát arra, hogy sok év múlva egy ma még ismeretlen operációs rendszer meg tudja majd nyitni. Már ma is látszik, hogy a gyártók nem érdekeltek abban, hogy a régi de még jól működő készülékek használhatóak maradjanak. Azt sem lehet tudni, melyik gyártó mikor szűnik meg létezni. Persze ez sokak szemében indokolatlan bizalmatlanság, de korántsem alaptan. Már most is vannak olyan régebbi, de drága professzonális eszközökhoz tartozó programok, amelyek updatelésével már nem foglalkozik senki, és a legújabb windows operációs rendszer alatt már nem működnek. Hasonlóképpen megeshet mondjuk 20 év múlva, hogy a Raw fájljainkat többé már nem tudjuk megnyitni. Ezért én az igényesebb képek megörzésére mindenképpen a háromszor nagyobb méretű, és 16 bítes Tiff formátumot javaslom. A kevésbé fontos képeink tárolására pedig megfelel a 8 bítes tömörített JPG képformátum.

Példaképpen a Nikon D3-as 12 Mpixeles fényképezőgép Raw fájljainak mérete 26 Mbyte, a 16 bítes Tiff 72 Mbyte, a tömörített JPG képek mérete pedig a tömörítés mértékétől függően 7.0 -0.1 Mbyte közötti érték.

Mekkora pixelméret kell a papírképekhez?

A papírképek felbontása az alkalmazott technológia szerint változik. A nyomdai alkalmazásokhoz általában 300 dpi felbontást kérnek, a fotólaborok pedig 300-508 dpi felbontással tudnak a fotópapirra levilágítani. A dpi-ben megadott felbontóképesség, az egy inch-re eső pixelek számát jelenti. Egy inch = 25.4 mm. Az emberi szem a szokásos olvasási távolságból legalább 500 dpi felbontóképességgel rendelkezik. Ha például a fotólaborunk - www.dfl.hu - felbontása 508 dpi, akkor ez azt jelenti, hogy a fotólabor számára inchenként 508 képpontot kell megadnunk. Vegyünk tehát egy 13×18 cm- es képet, amely pontosan 12.7mm × 17.8 mm azaz 5×7 inch. A rövidebb oldalhoz 5×508 = 2540 a hosszabb oldalhoz pedig 7×508 = 3556 képpontot kell megadni. A kép mérete tehát 2540×3556 azaz 9.032.240 kereken kilenc millió pixel. Ha nem akarjuk hogy a fotólabor az általunk adott képet a kért papírmérethez átszámolja, akkor a pontosan ezt a pixelszámú képet kell átadnunk. A kilenc millió pixel tehát a 13×18 cm-es mérethez elegendő. Hasonlóképpen számolva ezzel a felbontással a 12 millió pixel pedig egy 21-cm es nagyításhoz kifogástalan. A kép természetesen tovább nagyítható, csak a minőség ekkor már csökken. Kinek hol az észrevehető határ, nehéz megmondani. Miközben itt azt állítom, hogy már a 21 cm-es képhez is 12 millió pixel és 36 Mb szükséges, jómagam is láttam már az internetről letöltött 0.1 Mbyte-os képről méteres nagyítást. Tűéles persze nem volt, de sokkal jobb lett mint amit én abból a kb. 1 millió pixelből el tudtam volna képzelni. Mindenesetre az látszik, ha a mércét nagyon magasra tesszük akkor a hamarosan érkező 36 Mpixeles vagy akár még ennél is nagyobb felbontású digitális gépek megjelenése is indokolt lehet.