Kérem hogy oldalam megtekintését a főoldalon kezdje! Telefon: 30-4088109 e-mail:maklaryz11@t-online.hu

Ceruza akkumulátorok használata

Az AA jelű ,,ceruza" NiMH akkumulátor a fotósok gyakran használt eszköze, érdemes a tulajdonságait közelebbről is megismerni. Általános jellemzők:

méret: 14.5×50.5 mm

súly: kb.30 g

névleges feszültség: 1.2 V

töltési végfeszültség: 1.5 V

kapacitás: 2000-3000 mAh

élettartam: kb. 1000 töltési ciklus

A NiMH akkumulátorok elsősorban a ceruzaelemek helyettesítésére alkalmasak, főként költségkímélés és környezetvédelmi okok miatt. Mivel egy jó minőségű -2000 mAh Eneloop akkucella ára ezer Ft alatt van, vételára már a negyedik töltés után megtérül, ezért rendkívül jó beruházásnak tűnik. Az NiMH akkuk az alkáli elemektől elsősorban abban különböznek, hogy üzemi feszültségük az 1.5 V helyett csak 1.2 V, a belső ellenállásuk pedig rendkívül alacsony, 30 mohm körüli. Az alacsonyabb feszültség az első pillanatban hátrányosnak tűnik, de a gyakorlatban ez nem okoz gondot, mivel az elemek feszültsége terheléskor csökken, az akkuk feszültsége pedig éppen a kis belső ellenállásuk miatt szinte változatlan marad. Ráadásul, az elemek feszültsége az elhasználódás idejével is csökken miközben a teljesen feltöltött, és a már majdnem üres akku feszültsége között alig 0.15 V az eltérés. A szinte állandó üzemi feszültség miatt az akkuk töltöttségi állapotát pusztán feszültségmérés alapján kijelezni igen nehéz, a kijelzett érték pedig meglehetősen pontatlan. A töltöttségi állapot kijelzése más típusú pl. a lítium akkumulátoroknál is gondot okoz, és csak a ki-be folyó töltések könyvelésével lehet pontosabb tájékoztatást kapni. A Nikon D300-as kamera akku töltöttség kijelzése nagyon korrekt, míg a Nikon F6-os -egyébként csodálatos- fényképezőgép megbízható használatához viszont feltétlenül tartalék elemet kell beszerezni. Az akkumulátorok állandó feszültség mellett nagy áramok leadására képesek, ami nagyobb teljesítményt is jelent. A ,,sportos" teljesítmény miatt a vakuk esetében rövidebb töltési idő adódik. Ha a vakukészüléket a fotózás hevében nagyon ,,hajtjuk " ne feledkezzünk meg arról, hogy a beépített alkatrészek minden villanás után néhány fokkal melegebbek lesznek, és hamar eljuthatunk oda, hogy a leggyengébb alkatrész meghibásodik. A gyártók megadják a teljes energiával közvetlenül egymás után alkalmazható villantások maximális számát. Aki szereti folyamatosan az exponáló gombon tartani a kezét, erről ne feledkezzen meg.

A NiMH akkumulátorok feszültsége mérettől, kapacitástól, gyártótól függetlenül 1.2 V.

Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége a mAh. Ennek számértéke mutatja, hogy az akku egy órán át hány milliamper áramot tud leadni. Mivel az amperóra hatásfok természetesen nem 100% töltéskor ennek az értéknek kb. 1.4-szeresét kell az akkumulátorba tölteni. Vásárláskor lehetőleg a 2000 vagy 2500mAh kapacitású Eneloop akkut válasszunk. Ennek a típusnak nagyon kicsi az önkisülése így több hónap tárolás után is azonnal üzemképes. A viszonylag kicsi 2000mAh kapacitása ellenére az alacsony önkisülésével és kis belső ellenállásával jelenleg a legjobban ajánlható típusnak tűnik.

Elérkeztünk a legfontosabb fejezethez, ez pedig az akkumulátor várható élettartama. A gyártók erre általában azt mondják, hogy az élettartam 1000 töltés-kisütés ciklus. Az akkuk élettartama során az amperóra kapacitás folyamatosan csökken és az élettartam végén akár az új érték 20%-a is lehet. Aki ezt a kapacitáscsökkenést ilyen mértékben nem fogadja el, annak már az elméleti élettartam sem 1000 ciklus. A NiMH akkumulátorok élettartama döntő módon attól függ, hogy használatuk során betartjuk-e az előírásokat.

Alapvetően két fontos előírás van:

Az akkumulátor cellákat ne süssük ki 1 V feszültség alá. Mivel ilyenkor a cella már szinte teljesen üres, számottevő teljesítményre úgysem számíthatunk, a további terheléssel kár kockáztatni az akkuk épségét. Amikor egy készülék működése az akkumulátorok miatt akadozik, vagy a vaku működése lelassúl, kapcsoljuk ki a készüléket és távolítsuk el az akkukat.

A kisütött akkumulátort lassan, lehetőleg 10 óránál hosszabb idő alatt töltsük fel.

Nézzük mindezt részletesebben. Az akkukat általában nem egyesével használjuk. Vegyük a leggyakoribb esetet, amikor négy cellát sorba kötve alkalmazunk. Tegyük fel, hogy ebből három akkumulátor 2000 mAh -ra van feltöltve, a negyedik pedig csak 1000 mAh-ra. Ilyen eset alakul ki például, ha különböző típusú akkukat használunk egy csoportban. Akkor is ilyen viszonyok jönnek létre, ha teljesen felöltött és kevésbé feltöltött akkukat teszünk egy csoportba. Sánta lesz a blokk akkor is ha két régi és ezért már csökkent kapacitású cella mellé veszünk két ,,azonos" típusú újat. A töltő is kiszúrhat velünk, ha nem tölt azonos töltésmennyiséget az egy csoportba tartozó akkumulátorokba, mert például valamelyik cellát vagy cellákat a teljes feltöltés előtt lekapcsolja.

Amikor egy ilyen sánta blokkot terhelünk, a leggyengébb cella merül le először. Ezen cella feszültsége először egy volt alá esik, majd rohamosan nullára csökken. A terhelő áram azonban tovább folyik, mert többi cellában van még energia. Ez az áram a leggyengébb cellán igyekszik megfordítani a feszültség polaritását! Ekkor a leggyengébb cella tönkremegy, vagy szerencsés esetben csak tovább romlik. Nem ennyire durván, de hasonló probléma lép fel akkor is, ha az akkuk kimerülnek, de azokat nem vesszük ki a készülékből. A legtöbb készüléknek kikapcsolt állapotban is van valami csekély ,,stand by" mértékű áramfogyasztása, ami viszont napok alatt az akkupakk feszültségét nulla közelébe viheti. Ezért vásárláskor az egyik szempont, hogy legyen a készüléken ki-be főkapcsoló, ne minden kezelés nyomógombokkal és menüpontokkal történjen. A négy cella, persze sohasem egyforma, mindig van közöttük egy leggyengébb . Ezért is kell kerülni a mélykisütést, vagyis ha a blokk négy cellából áll, a kisütést be kell fejezni amikor a feszültség négy volt alá esik. Tehát amikor az akkummulátorok egy készülékben gyengélkedni kezdenek, például megnő a vaku töltési ideje, ne gyötörjük tovább a cellákat, hanem kapcsoljuk ki a készüléket, és cseréljük ki a cellákat.

Tehát a főszabály: Vásárlás után jelöljük ki azokat az akkukat, amelyeket egy csoportban fogunk használni. Soha ne cserélgessük a cellákat össze-vissza! Tilos a négy cellát egyszer négyesével egy vakuban, majd máskor kettesével pl. zseblámpához használni! Ha két négyes csoportra van szükségünk, vásárolhatunk eltérő színű cellákat, vagy meg kell jelölni az egy csoporba tartozó akkukat. Az Eneloop akkukat ezen ok miatt már több színben is árúsítják.

Az akkumulátorok töltése. Nem egyszerű feladat. Egyszerű akkor volna, ha a töltő tudná, hogy az akkupakk hány darab és pontosan milyen kapacitású cellából áll, a cellákat üres állapotból sorba kapcsolva 14 órán át az amperóra kapacitás tizedének megfelelő árammal töltené. Vagyis optimális esetben a töltő pontosan hozzá volna tervezve az akkupakkhoz. A fotós pedig nem lenne türelmetlen, nem kívánna gyorstöltést, és csak az üres akkukat kezdené tölteni....

Ezen feltételek a gyakorlatban nem teljesíthetőek. A gyártók igyekeznek univerzális töltőket tervezni, amelyek általában kettesével töltik a cellákat. A felhasználók nem mindig üres cellákat kezdenek el tölteni. A reklámok tévesen azt sugallják, hogy minél gyorsabb a töltő, az annál jobb. Mivel a töltők nem tudhatják a behelyezett cellák adatait, és pillanatnyi állapotát, a túltöltés elkerülésére feszültséget, feszültségnövekedést, időt, eseteleg melegedést is figyelnek. Sajnos egyik módszer sem tökéletes.

Vásárlási szempontok: Aki páratlan számú cellát használ, annak mindenképpen olyan töltőt kell keresnie, amely a cellák töltését egyenként, egymástól függetlenül végzik.

Próbáljunk olyan töltőt vásárolni, amely lassan, 8-16óra alatt tölt, a töltés végén pedig csepptöltésre kapcsol át. A csepptöltés egy kisebb áramot jelent, amely nem károsítja a feltöltött akkumulátort, így az sem gond, ha a töltés befejezésével bekapcsolva felejtjük a készüléket. A töltési idő akkor is növekszik, ha a töltőbe a tervezettnél nagyobb kapacitású akkut helyezünk. Mivel a feszültség és a többi paraméter azonos, más műszaki probléma nem lép fel, csupán a töltési idő meghosszabbodik. Talán ily módon sikerül egy régebbi, kíméletesen töltő készüléket találni. A töltő akkor bánik kíméletesen a cellákkal, ha azok töltés közben 40-50 c fölé nem melegednek.

Vegyünk kellő számú akkupakkot, azért hogy nyugodtan használjuk fel a teljes kapacitását, tudva hogy a másnapi esküvői fotózáshoz is vannak még feltöltött akkucsomagjaink. Fontos munkákhoz azonban tartsunk tartalék elemeket is. A mai akkuk szerencsére már mentesek a memória effektustól, ezért vészhelyzet esetén a félig feltöltött állapotban lévő cellákat is a töltőbe helyezhetjük. Vészhelyzetre tarthatunk egy gyorstöltőt, de ismétlem inkább több akkut tartsunk. Ha valamilyen -általam nem javasolt- felhasználás miatt az akkucelláink különböző töltöttségi állapotba kerültek, akkor minden cellát egyenként kisütve, és egy teljes feltöltéssel a probléma orvosolható. Az akkumulátorokat ne zárjuk rövidre, ne tegyük fémtárgyak, pl. kulcscsomó közelébe, az így kialakuló akár 50 A körüli zárlati áram tüzet, égést okozhat, balszerencsés esetben a cella akár fel is robbanhat. Ha arra gyanakszunk, hogy valamelyik cella tönkrement, akkor töltsük fel, és egy 50 A-es ampermérővel 1-2 másodpercre mérjük meg a zárlati áramát. Ha lead legalább 20-30 A-t, akkor a cella még jó állapotú. A NiMH akkumulátornak van önkisülése, ezért kb. két hét eltelte után már számíthatunk némi kapacitáscsökkenésre. Néhány újabb típusnak mint például az Eneloop szinte alig van önkisülése, és nagyon kicsi a belső ellenállása ezért ezeket érdemesebb választani.

Környezetvédelem: A NiMH akkumulátorok környezetszennyezőek, ezért az élettartamuk végén mindig az előírt gyűjtőhelyeken adjuk le ezeket. A takarékos használathoz tartozik az is, hogy amikor gyengélkedő akkumulátorjaink profi fotós használatra már nem alkalmasak, akkor továbbajándékozzuk olyan felhasználóknak, akik a gyengébb akkukat is még évekig boldogan tovább tudják használni. A tudatos környezetvédelemhez hozzátartozik az is, hogy akkukat ne használjuk feleslegesen, pillanatnyi kedvtelésből , például sportolás helyett rollerokban. Gyermekeink jövőjét se tegyük tönkre azzal, hogy akkumulátoros játékokat vásárolunk számukra. Különösen ciki olyan akkumulátoros játékokat vásárolni, amelyekben a nagyobb energiaigény miatt nagyobb méretű akkuk vannak, pl gyermekhinta, elektromos meghajtású autók.