Kérem hogy oldalam megtekintését a főoldalon kezdje! Telefon: 30-4088109 e-mail: maklaryz11@t-online.hu

szegény, sarokba szorított Nikon D800 fényképezőgép tulajdonosok. :)

A Nikon D800 fényképezőgépe immár 36Megapixeles szenzorral rendelkezik.

Ha valaki az elkészült papírképen vagy egy nagy nagyítású monitoron szeretné viszontlátni azt az élességet amit ez a fényképezőgép tud, akkor ehhez számos feltételt kell teljesíteni. Ehhez magas szintű tudásra és megfelelő felszerelésre egyaránt szükség van. Természetes, hogy kell nagyon éles objektív, többnyire állványhasználat, extra élesreállítási pontosság és feltétel a berázás, bemozdulás és egyéb felvételi hibák kiküszöbölése is. Mindez azonban csak kezdeti, belépő követelmény ahhoz hogy a d800 szintű élességet kaphassunk.

Ahhoz hogy ezt az irdatlan 36 Mpixelnek megfelelő élességet megkapjuk több kell, ismerni kell az optikai, fizikai korlátokat.

A fényelhajlás mint tudjuk minden objektívre vonatkozó törvény, és korlátozza az elérhető élességet. A fényelhajlás miatt a pontszerű fényforrásból jövő és egy kör alakú nyíláson áthaladó fényhullám képe az Airly korongból és az azt követő halványabb gyűrűkből áll. Ez a fényelhajlás illetve diffrakció jelensége az objektívek élességét mint fizikai törvény korlátozza. Az objektívekkel elérhető maximális élesség tehát az alkalmazott rekesznyílástól függ. Ezt a jelenséget nem szabad összetéveszteni a mélységélesség fogalmával, amely teljesen másra vonatkozik. A diffrakció jelensége tehát az objektívekkel elérhető élességet felülről határolja. A ténylegesen elérhető élesség a lencsehibák fellépése miatt ennél csak még kisebb lehet. A szokásos rekeszértékekkel elérhető élesség felső határa:

1.4 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 45 64 90 128
520 364 260 182 130 91 65 46 33 23 16 11 8 6

A táblázat felső sora az alkalmazott rekeszértéket, az alsó sora pedig az elérhető maximális felbontást vonal/mm -ben mutatja.

Sokan megkérdezik hogy vonal /milliméterről vagy vonalpár/milliméterről beszélünk-e? Ha húzunk öt fekete vonalat, azok között öt fehér ,,vonal" is lesz, vagyis akár vonal/milliméterről vagy vonalpár/milliméterről beszélünk, minden esetben vonalpár/milliméterről van szó.

Ha a D800 5 mikronos pixelméretére gondolunk, akkor ez 100 vonal/milliméternek felel meg. A fenti táblázat szerint, ha szigorúan vesszük, akkor a nyolcas rekesz használata élesség szempontjából bizony már nem ajánlható. Annál is inkább nem mert ugye más tényezők lencsehibák, felvételi hibák tovább csökkentik az élességet, ezeknek is hagyni kell valami tartalékot. :)

És mi a helyzet a mélységélességgel? A mélységélesség fogalma az elkészült papírkép alapján van definiálva, és azt feltételezi, hogy a felvételkor a mélységélességi zónába eső téma képe majd a papírképen élesnek tűnik. A mélységélesség tehát az a felvételi távolságtartomány amely tartományban levő tárgyak képe az elkészült papírképen majd élesnek fog látszani. Nagyon fontos viszont megjegyezni, hogy ehhez a szokásos és elfogadott mélységélességi tartományhoz egy nagyon alacsony szintű élesség tartozik. Nézzük meg például a w...dofmaster.com oldalt, és látjuk hogy a FX formátum esetén az elfogadott életlenségi kör átmérője 30 mikron. Igen ám, de a D800 pixelmérete csupán 5 mikron. Ez bizony mélységélességi összefüggéseknek megfelelően azt jelenti, ha a 36 Mpixelnek megfelelő élességet szeretnénk, akkor az ehhez tartozó ,,pixelélességi zóna" a mélységélességi zóna hatodrésze! Vagyis a rekeszt nem nyithatjuk 5.6 rekeszértéknél nagyobbra, mert a ,,pixelélességi zóna" már így is nagyon szűk, további szűkítése pedig szinte lehetetlenné tenné a munkát.

Tehát a D800 tulajdonosok ,,kizárólag" 6.3 rekeszszám körüli rekeszértékeket használhatnak! Szűkebb rekesznyílásokat (11) nem javasolhatunk a fényelhajlás miatt, nagyobb rekesznyílás (2.8) alkalmazásá esetén pedig annyira kicsi a mélységélesség, hogy legtöbbször nem fér bele a téma.

A gyakorlatban ezért mindig muszáj kompromisszumot kötni ezért én az élesség szempontjából a 8-as rekesz körüli rekeszértékek használatát javaslom.

Végezetül nézzünk néhány gyakorlati példát:

Portrét készítünk egy 85 milliméteres objektívvel másfél méter távolságból. Ekkor a mélységélesség 10 cm, a pixelélességi zóna 1.7 cm. Ne sokat tessék portrézás közben előre hátra imbolyogni! És ez a modellre is vonatkozik! A századfordulón voltak is ehhez megfelelő fotós fejtámaszok. :)

Második példa, fotózzunk egy egész alakos képet 50mm objektívvel, 3 méter távolságból. Rekesz 5.6, ekkor mélységélesség 125 cm. A pixelélességi zóna pedig 125/6 = 21 cm. Nehéz elképzelni, hogy a modellünk hogyan fér bele ebbe a 21 centiméteres pixelélességi zónába. Vagyis például az egész alakos modellfotózás során még akkor sem érhetjülk el a 36 megapixelhez tartózó élességi szintet, ha a modellünket igyekszünk az élességi síkba beállítani.

A fenti fejtegetésekből világosan látszik, hogy a 36 megapixelnek megfelelő élességet megfelelő a tudás és felszerelés ellenére legtöbbször nem lehet elérni. Kivétel ha a témánk teljesen síkban fekszik, például egy festményt reprózunk.